2Goda Vin & Bryggeri

Nu skördas arneis i Piemonte

 • 26 sep 2016
Skörd av gröna druvan arneis på Piemontes sluttningar. Skörd av gröna druvan arneis på Piemontes sluttningar. Foto: Katarina Kihlberg

På skörderesa i Piemonte. Luften är bokstavligen kryddad av vindruvsdoft och hela regionen andas förväntan. Den här veckan är det plockning av vita druvan arneis som står på vinböndernas schema.

Arneis odlas främst i den del av Piemonte som kallas Roero, i nordöstra delen av provinsen Cuneo. Området känneteckans av kullar, kullar och åter kullar. Och betagande skönhet!

Skrd Arneis3

Roeros vinodlingar på mjuka kullar i Piemonte är betagande vackra.

Med vana händer åker druvklasarna av rankorna och hamnar i lådor innan de körs tillbaka till vingården. För oss besökare är det ett charmigt och pittoreskt slit och till min glädje menar även vinbönderna att skörden är ett härlig tid med stor gemenskap då de äntligen kan börja jobba på nästa årgång av gårdens alla viner.

Gröna druvan arneis ger friska, fylliga vita viner.

Nu skördas arneis i Piemonte

Vinbonde

Arneis i ldor

På Piemontes kullar odlas vin överallt! Kasta ett öga genom en gränd i en liten by och minsann, vid grändens slut har någon klämt in ett litet fält med vinrankor.

Vinodlingar verallt

LÄS MER!
Arneis - vin på frammarsch
Franco Casetta i Roero

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av oss, Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder kvalitetsviner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vin- bonden är viktigt i vårt arbete, liksom att hitta viner som tilltalar både dem söker ett gott vin till måltiden och dem som vill förkovra sig i dofter och smaker. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om Italiens härliga vinvärld.

2GODA VINBREV

Utvalda viner

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer