2Goda Vin & Bryggeri

Utseendet på flaskan − är det viktigt?

 • 1 aug 2017

Vår producent i Piemonte, Cantina Franco Casetta, har utvecklat sitt varumärke det senaste året vilket reulterat i nya flaskor, nya etiketter och nya namn på vinerna. Innehållet är detsamma, förutom skillnaden som en ny årgång bjuder på. Hur viktigt är utseendet på flaskan när vi väljer vin?

En bekant som jobbar i restaurangbranschen, med goda kunskaper om både mat och dryck, refererar till ett av sina favoritviner som "hästvinet". Doftar det häst? Är det rejält starka grejer? Nejdå, namnet kommer av att etiketten har hästar på sig. Det var enkom etiketten som gjorde att min bekanta köpte vinet första gången. Hon älskar hästar och ville så klart prova ett vin med hästar på etiketten!

Nog kan vi konstatera att om vinet hade smakat dåligt hade etiketten inte hjälpt hur fina hästarna än är, något återköp hade det inte blivit. Nu föll det i smaken och "hästvinet" har blivit en favorit.

Bra om etiketten förmedlar en känsla
− rätt känsla!

Som vinimportörer funderar vi så klart över utseendet på etiketten och namnet på vinet. Jag gillar om det finns en tilltalande historia bakom det visuella valet. Etikett erbalunaVi besökte för ett par år sedan en vinbonde i Piemonte, på vingården Erbaluna, som var en passionerad biologisk odlare och engagerad familjefar. Varje år får barnen rita och signera etiketten till ett av gårdens röda viner. När jag hörde historien och såg etiketten ville jag verkligen gilla vinet! Etiketten med färgglada händer som bildar en fjäril visualiserar hela känslan kring natur, odling och familj som finns på gården. Och ja, vinet var gott och jag glömmer det inte.

Lupestre blir vårt nygamla vin 

Våra sympatiska och mycket duktiga vinmakare i Piemonte, Daniele och Walter Casetta, har jobbat på att hitta sin stil på namn och etiketter på sina viner. De har redan sedan tidigare delat upp sina viner i två varumärken där namnet på vingården tillika brödernas pappa, Franco Casetta, samlar en grupp viner medan Poderi Vaiot är samlingsnamnet för de gårdens mest exklusiva vinerna vars druvor alla odlas i distriktet Roero, känt som en av Italiens bästa platser att odla vin på. Det är Poderi Vaiot-vinerna som har fått nya etiketter och utseende på flaskorna med syfte att lyfta upp den exklusiva smaken som ryms i flaskorna.

Resultatet ser ni i bilden nedan till vänster. Det gamla utseendet ser ni på flaskan längst fram i bilden till höger. Vinet har nu fått namnet Lupestre Barbera d'Alba. Lupestre är ett gammalt namn som användes av lokalbefolkningen för just den del av Roero där Barberadruvorna i vinet odlas. 'Lupo' betyder varg på italienska och i dalen levde tidgare en stam med vargar.

Nya årgång Barbera dAlbaNebbiolo roero barbera barbaresco

 

Nå, vad tycker ni? Lockar någon av flaskorna mer än den andra, när ni inte har smakat? Vi vet att innehållet är lika bra i båda. Den nya flaskan, Lupestre, är ett Barbera d'Alba av årgång 2014 som kommer till försäljning senare i år. Den gamla flaskan är årgång 2011 som vi har till försäljning nu:

Poderi Vaiot Barbera d'Alba

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av oss, Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder kvalitetsviner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vin- bonden är viktigt i vårt arbete, liksom att hitta viner som tilltalar både dem söker ett gott vin till måltiden och dem som vill förkovra sig i dofter och smaker. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om Italiens härliga vinvärld.

2GODA VINBREV

Utvalda viner

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer