2Goda Vin & Bryggeri

Vilken vinkork är bäst?

 • 2 mar 2018

Finns det en sanning om vilken förslutning av vinflaskor som är bäst? Och bäst för vem i så fall? För vinet, vinbonden, konsumenten, servitören eller miljön? När jag läser på i ämnet och lägger ihop det jag läser med det jag trodde jag redan visste blir det riktigt intressant men inte alls glasklart.

Redan gamla egyptier, greker och romare experimenterade med olika sätt att hindra luft från att oxidera vin, säkert med varierat resultat. Ett par hundra år före Kristus skriver författaren och statsmannen Cato den äldre om vikten av att stänga till vinkärl ordentligt genom att använda kork. I Europa under medeltiden användes främst träpluggar för att försluta kärl och tunnor med vin, då kork inte hade börjat exporteras hit. Korken gjorde sitt definitiva intåg under 1600-talet när glasflaskan utvecklades och sedan dess är vinkorken, gjord av korkeksbark, en självklar del av vinkulturen världen över.

Varför är korken ifrågasatt?

Så, under 1980-talet, började korken plötsligt ifrågasättas. Jag har fått mig två argument till livs mot användningen av kork: 1. Korkekarna var på väg att bli helt avskalade på bark och återväxten är långsam. 2. Problemen med korkskadade viner ökade till ett påtagligt problem, alternativt att branchen började dokumentera bättre hur mycket vin som faktiskt är korkskadat.

Hur mår korkekarna?

korkek
Jag läser hos Världsnaturfonden, WWF, hur det står till med korkekarna egentligen − är de hotade av vinbranschens användning av kork? Det visar sig vara tvärtom. Så här står det:


"Genom att köpa vin med äkta naturkork kan vi hjälpa till att bevara korkekskogarna i Spanien och Portugal för framtiden. Det menar Världsnaturfonden WWF som ser att den ökande trenden för plastkorkar och bag-in-boxviner slår undan benen för naturkorken.

- Skogarna med korkek är ett unikt ekosystem som utvecklats under hundratals år och skapat en näring i ekologisk balans. Tvärtemot vad många tror är utvinningen skonsam och marken viktig som betesmark för andra djur. Korken kommer från den yttre barken på träden som skördas vart nionde år."

Vidare står de att korkekskogarna vid Medelhavet är en av de värdefulla ekoregioner som pekats ut av WWF och som bör ges extra skydd för att bevaras för framtiden  Vnkorkar svarar för 90 procent av användningen av korkek. (läs mer: Bevara Sydeuropas korkeksskogar)

Hur korkskadas ett vin?
Uppskattningvis är 3 till 5 % av alla viner korkskadade. Skadan märks genom att vinet har en doft och bismak av fuktig källare, mögel eller klorig simbassäng som helt förstör upplevelsen av vinet. Det hjälper inte att lufta vinet utan det är bara att kassera. Systembolaget byter alltid korkskadade viner mot ett nytt. Länge trodde man att bismaken uppstod på grund av de klorinbaserade kemikalier som användes för att döda svampar som finns naturligt i korkeksbarken. Klorinet byttes då mot väteperoxid, som inte kan ge någon bismak då det omvandlas helt till vatten när de tar död på svampen. Trots detta fortsatte vin att korkskadas. Idag förstår man därför att det är svamparna, eller snarare rester eller metabolíter av de döda svamparna, som finns kvar i korkens fina porer som ger korksmaken.

Syntetiska korkar och skruvkorkar

Ifrågasättandet av korkekskorken satte igång utvecklingen och experimenteradet av andra material för att försluta vin. För att leva upp till korkens fördelar och uppväga nackdelen med korkskador måste de nya materialen erbjuda säker förslutning, inte reagera med vinet och påverka smaken, vara enkelt att ta ur flaskan och sätta tillbaka igen, vara billigt att tillverka och miljövänligt. Dessutom ska det helst ge upphov till ett inbjudande "plopp" när korken dras ur flaskan.

Syntetiska korkar, eller plastkorkar som de ofta kallas, uppfyller flera av kriterierna men har inte korkens unika förmåga att expandera och dras ihop, även om materialet till viss del anpassar sig. Glas som ligger länge ändrar form och om korken inte hänger med släpps för mycket luft in i de dyra dropparna. Syntetiska korkar är förstås inte heller miljövänligt, även om man arbetar en del med återvunnet material.

skruvkorkSkruvkorkar har används i liten skala sedan mitten på 1900-talet och har nu seglat upp som det alternativ som bäst konkurrerar med korkekskorkens fördelar, även om detta inte märks på användningen ännu. Många konsumenter anser att skruvkork indikerar att vinet är av sämre kvalitet och att känslan kring hela vinproceduren förstörs. För vinbönderna handlar det om att de ska lita tillräckligt mycket på skruvkorken, både som förslutare och vad gäller kommersiell gångbarhet, för att vilja investera i nya maskiner och flaskor. Idag finns dessutom flera olika sorters skruvkorkar som passar olika flaskor vilket sätter inte minst de mindre vinbönderna i en klurig situation. Vad välja och när?

Detta var som sagt inte glasklart! Som vinkomsument får man hänga med så gott det går i utvecklingen på korkfronten och bilda sig en så god uppfattning som möjligt om vilken kork som är att föredra. Det lär komma mera!

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av oss, Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder kvalitetsviner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vin- bonden är viktigt i vårt arbete, liksom att hitta viner som tilltalar både dem söker ett gott vin till måltiden och dem som vill förkovra sig i dofter och smaker. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om Italiens härliga vinvärld.

2GODA VINBREV

Utvalda viner

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer