2Goda Vin & Bryggeri

Moscato d'Asti Piemontes godis!

 • 4 apr 2018

Moscato d'Asti är ett druvsött, vänligt bubblande och alkoholsvagt vin från Piemonte som gör de allra flesta efterrätter rättvisa och som brukar lämna ett barnsligt leende på vuxnas läppar. Godis med elegans! Hos 2Goda är det Franco Casettas Moscato d'Asti som gäller!

Moscato d'Asti tillhör DOCG-vinerna vilket är den högsta klassificeringen bland Italiens viner (Läs mer: Vad betyder DOC och DOCG?). Druvan heter Moscato Bianco och tillhör familjen Muscatdruvor eller Moscato på italienska, en riktigt gammal välodlad druva som hittas i princip i hela vinvärlden. Det finns många sorter inom familjen som ger både bubblande och stilla viner, torra och söta. Gemensamt för moscatovinerna är att doften och smaken är markant druvig med mild fruktyra och mycket tilltalande. Det sägs vara favoriten bland vinstudenter eftersom det är den lättaste druvan att pricka rätt på i blindtest.

Moscato Bianco håller mycket hög kvalitet bland moscatodruvorna. Ett av de mest kända områdena för odling av druvan är runtomkring staden Asti i Piemonte i nordvästra Italien. Ni tänker kanske genast på Asti Spumante, det kända bubblande söta vinet som också produceras på Moscato Bianco i just det området. Moscato d'Asti är inte alls lika bubblande utan har en mer vänlig livfullhet och det håller ofta lägre alkoholhalt än Asti Spumante. Hos våra kära producenter i Piemonte, Daniele och Walter på vingården Franco Casetta köper vi vårt fantastiskt goda Moscato d'Asti, som har blivit mäkta populärt i år.

Moscato d'Asti till dessert eller bara som det är!

Moscato d'Asti är ett härligt dessertvin. En viktig princip vid val av vin till dessert och sötsaker är att vinet är minst lika sött som det som ska ätas till. Muscatdruvan har en fin och fyllig sötma i sig och Moscato d'Asti kan drickas med välbehag till de flesta efterrätter som inte är överdrivet söta. Dessutom är det så gott att det är en efterrätt i sig − kanske bara med en bit choklad till. Och trevligt umgänge förstås så är saken klar!Moscato dAsti

Moscato d'Asti DOCG

Superpopulärt elegant dessertvin från 2Goda. Sött, mjukt och fruktigt med tydlig druvsmak som passar till de flesta efterrätter.
Köps i kolli om 6 flaskor. Region: Skåne 

LÄS MER OCH BESTÄLL: Moscato d'Asti 

Om författaren:
Katarina Kihlberg är skribent och kommunikatör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

Exklusiv blandlåda

Castel Sallegg Exklusiv blandlåda samlar våra favoriter från greve von Kuenburgs slott Castel Sallegg i Alto Adige. Till en festlig måltid och till ingredienser som är värda det där extra i glasen har ni hittat vad ni söker. Pris: 1008 kronor

LÄS MER OCH BESTÄLL
Castel Sallegg Exklusiv

Blandlåda exklusiv Castel Sallegg Pinot Nero Lagrein Moscato Giallo

Beställ vin!

Vinerna som 2Goda importerar finns i Systembolagets beställningssortiment. Har du aldrig beställt vin på det viset - vilket är väldigt enkelt - berättar vi i den här YouTube-filmen! 

Hur du beställer vin hos 2Goda!

Blandlåda Piemonte

Måltiden är komplett med Il Casetta Superiore! Vita vinet ROERO ARNEIS till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA till pastan eller lättare kötträtter och ROERO till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda! Pris: 918 kronor

 

LÄS MER OCH BESTÄLL
Il Casetta Superiore

Blandad låda Casetta Superiore 1

Utvalda viner

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder viner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vinbonden är viktigt för oss, liksom att hitta viner som tilltalar både dem som vill förkovra sig i doft och smak och dem som helt enkelt söker ett gott vin till god mat. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om vin, resor och livets goda.