2Goda Vin & Bryggeri

Vi ska välja prosecco!

 • 2 mar 2018
Från Follador i Valpolicella, Veneto, dimper nio prosecco ner för provning. Från Follador i Valpolicella, Veneto, dimper nio prosecco ner för provning. Katarina Kihlberg

Prosecco tillverkas i nordöstra Italien, från Vicenza i regionen Veneto till Trieste i grannregionen Friuli. Prosecco är ett oerhört populärt bubbel världen över, framförallt som en festlig inledningen av kvällen. 2Goda har just nu nio olika prosecco hemma för provning, i olika prisklass. Vi hoppas hitta både ett kalasprosecco och ett med en karaktär som kan göra sig till sommarmaten.

Prosecco var tidigare namnet på druvan som i huvudsak används vid tillverkning av bubblet med samma namn. När Prosecco visade sig bli en formidabel succé väcktes en önskan att skydda namnet och lagligt begränsa produktionen till ett visst område. Man såg inte längre prosecco som en vindruvsort utan ett vindistrikt i vilket just detta bubbel får tillverkas. 2009 bytte druvan namn till Glera och området Prosecco klassificerades som DOC, Denominazione di Origine Controllata, vilket betyder ungefär ”kontrollerat ursprung" Proseccodistriktet ligger i nordöstra Italien och sträcker sig från Vicenza i regionen Veneto till Trieste i grannregionen Friuli.

Våra prover kommer från vingården Follador som ligger i Valdobbiadene där Prosecco till och med når högsta klassificeringen, DOCG.
(läs mer: Vad betyder DOC och DOCG?).

Tillverking, bubblor och stilar

Prosecco kommer till genom en andra jäsning då vinet får sina bubblor. Metoden skiljer sig från tillverkningen av champagne genom att Proseccons andra jäsning sker i ståltankar medan champagne jäser andra gången på flaska. Efter andra jäsningen lagras Prosecco på ståltank i 18 till 24 månader innan flaskning.

Prosecco finns både som frizzante, som är friskt och lätt pärlande, och spumante som har kraftigare bubblor mer likt cava och champagne.

Prosecco klassificeras som DRY, med en restsockerhalt på 20 till 35 gram/liter, EXTRA DRY, 12-20 gram restsocker per liter, och den torra BRUT,  med en restsockerhalt på 0-12 gram/liter.

Medan Champagne uppskattas mycket för sina fylliga och komplexa, långa smaker upplever vi att Prosecco har sin styrka i att den är frisk och lätt med en omedelbar smakupplevelse. Vi är mycket nöjda med de prover vi har fått hem och kommer lansera två prosecco så snart som möjligt!  Vi meddelar!

Är du intresserad av att bekanta dig med våra vita och röda viner från olika små vinodlare i Italien gör du det genom att klicka på flaskorna nedan.                                          

villa locatelli refosco pedunculo rosso comp

villa locatelli friulano

Exklusiv blandlåda

Castel Sallegg Exklusiv blandlåda samlar våra favoriter från greve von Kuenburgs slott Castel Sallegg i Alto Adige. Till en festlig måltid och till ingredienser som är värda det där extra i glasen har ni hittat vad ni söker. Pris: 1008 kronor

LÄS MER OCH BESTÄLL
Castel Sallegg Exklusiv

Blandlåda exklusiv Castel Sallegg Pinot Nero Lagrein Moscato Giallo

Beställ vin!

Vinerna som 2Goda importerar finns i Systembolagets beställningssortiment. Har du aldrig beställt vin på det viset - vilket är väldigt enkelt - berättar vi i den här YouTube-filmen! 

Hur du beställer vin hos 2Goda!

Blandlåda Piemonte

Måltiden är komplett med Il Casetta Superiore! Vita vinet ROERO ARNEIS till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA till pastan eller lättare kötträtter och ROERO till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda! Pris: 918 kronor

 

LÄS MER OCH BESTÄLL
Il Casetta Superiore

Blandad låda Casetta Superiore 1

Utvalda viner

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder viner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vinbonden är viktigt för oss, liksom att hitta viner som tilltalar både dem som vill förkovra sig i doft och smak och dem som helt enkelt söker ett gott vin till god mat. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om vin, resor och livets goda.