2Goda Vin & Bryggeri

2Goda och vår verklighet

 • 1 nov 2018
Daniele Casetta kollar sina druvor på sluttningarna i Roero i Piemonte. Daniele Casetta kollar sina druvor på sluttningarna i Roero i Piemonte.

I Meny i Sveriges radio P1 den 25 oktober, Det hemliga vinet – tillsatser och processhjälpmedel som inte får berättas, beskrivs hur vinindustrin av enkla, lågkvalitativa druvor, med hjälp av tillsatsmedel och produktionstekniker, processar fram viner som smakar såsom vinkonsumenten vill att de ska smaka. Är det hela sanningen? Nej, vinmarknaden har flera verkligheter.

En verklighet, som tas upp i programmet, är sann, och beskriver storskalig tillverkning av i huvudsak bulkviner som i de allra flesta fall hamnar på en prislapp en bit under 100-lappen per flaska, eller relativt sätt ännu billigare om vinet kommer i en bag-in-box. Druvodling och produktion sker ofta inte på samma plats utan druvor eller färdig druvmust köps in för tillverkning av vin. Vinerna designas gärna med namn och etiketter som tilltalar en viss målgrupp och utlovar en specifik känsla som vinet ska förgylla tillvaron med.

En annan verklighet, lika sann, är det traditionella vinhantverket där vinbonden både odlar druvorna och producerar vinet, ofta sedan generationer tillbaka. De vet att ett riktigt bra vin bara kan komma ur druvor av hög kvalitet. Druvsorterna är regionspecifika, det vill säga har odlats på platsen under lång tid, och bakom både odling och produktion ligger stort kunnande, engagemang och en herrans massa hårt arbete. Det är dessa vinproducenter som vi jobbar med och det är deras verklighet som motiverar oss att driva 2Goda.

Här skördas underbara druvan Arneis i Piemonte.Nu skrdas arneis i Piemonte

Håkan pratar vinodling med Elena hos Corte Rugolin i Valpolicella.Valpolicella druvor amarone recioto

Castel Sallegg i Alto Adige bjuder på hisnande vyer.
Pergola uppbindning Lagrein Alto Adige

Walter och Daniele Casetta i Piemonte kan konsten att göra bra viner!Franco Casetta Piemonte

LÄS OM VÅRA VINPRODUCENTER
Bröderna Casetta i Piemonte
Corte Rugolin i Valpolicella

Tenuta di Angoris i Friuli
Castel Sallegg i Alto Adige
Fattoria Valacchi i Toscana 

LYSSNA PÅ PROGRAMMET I MENY I P1:
Det hemliga vinet – tillsatser och processhjälpmedel som inte får berättas

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

 

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av oss, Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder kvalitetsviner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vin- bonden är viktigt i vårt arbete, liksom att hitta viner som tilltalar både dem söker ett gott vin till måltiden och dem som vill förkovra sig i dofter och smaker. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om Italiens härliga vinvärld.

2GODA VINBREV

Utvalda viner

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer