2Goda Vin & Bryggeri

Vinodling i Kampanien

 • 26 mar 2019

Kampanien, La Campania på italienska, är en spännande region i södra Italien. Huvudorten är Neapel och kända platser för turister är enastående Pompeji och undersköna Amalfikusten. Vi åkte till vinprovinsen Benevento där våra förväntningar infriades med råge.

2Goda har fram till nu arbetat med norra Italien men nu drar vi söderut för att komplettera sortimentet. Vi var på vinmässa på Italienska handelskammaren i februari där vi föll pladask för de kampanska vinerna Falanghina och Algianico. Som våra trogna kunder vet köper vi aldrig in viner förrän vi har varit på vingården och kunnat bocka av de kriterier som är viktiga är oss, vår arbetsglädje och för att kunna erbjuda bästa möjliga produkt.

Det goda samtalet om vin 

Först och främst vill vi att rätt känsla ska finnas i mötet med vinodlaren. Vi var på fyra vingårdsbesök i Benevento och alla kändes rätt. Besöken inleddes med rundvandring i produktionen, lagringen och på vinfälten. Det tar några timmar på varje gård så vi bokar aldrig mer än två besök på en dag.

Vinproduktion i Kampanien. Katarina KihlbergHåkan pratar vinproduktion med signore Libero Rillo på
vingården Fontanavecchia i Kampanien.

FontanaVecchia Katarina Kihlberg Viner av druvan falanghina väntar på att få etiketter.

Filomena och Håkan KampanienHåkan och Filomena inspekterar Terre Stregates
odlingar av gröna druvan falanghina.

Vinodling med fokus på hållbarhet 

När vi söker nya samarbetspartners i Italiens vinvärld är vinbondens inställning till odlingen viktig. Arbetet ska ske med fokus på ekologisk hållbarhet. I Beneventodistriktet i Kampanien satsas det mycket på en gammal, ekologisk metod som vi här hemma kallar grönsgödsling. Det innebär att marken i odlingen täcks av olika grödor som har positiva effekter på odlingen. Ofta handlar det om en blandning av grödor där sorterna har olika utmärkande fördelar. Det kan vara en kvävefixerande ört, en sort med kraftiga rötter som luckrar jorden och en nektargivande sort som lockar pollinerande insekter. Under säsongen klipps gröngödslingen och får ligga kvar på marken som ett energigivande täcke.

1 Gröngödsling i Kampanien

En nyhet för oss var att vinbönderna i Benevento använder bondbönor, fave på italienska, i odlingen. De sprider helt enkelt ut bönor i hela odlingen och låter rankorna bada i bondbönor. Böna är en baljväxt och baljvxter är kvävefixerande vilket innebär att de tar upp kväve ur luften och binder den i jorden. Mumma för allt som växer.

Bondbönor i vinodling

Falanghina och Aglianico

Kampaniens egna druvor är gröna falanghina och röda aglianico, två angenäma nya bekantskaper.

Falanghina ger smakrika vita viner med inbjudande doft av päron, aprikos och ibland även banan. Smaken balanserad, torr och frisk, ganska mjuk med en härlig syra. Fantastiskt gott till det mesta från havet, till ljust kött och ost, inte minst pecorino. I Kampanien säger man också att detta är det absolut bästa vinet till en riktigt fin buffelmozarella.

BESTÄLL FALANGHINA FRÅN 2GODA PÅ SYSTEMBOLAGET
falanghina 2Goda vitt vin Italien
Falanghina del Sannio Guardia Sanframondi
Torrt vitt vin med mjuka, fylliga smaker och en frisk syra.
Passar till som aperitif och till antipasto, skaldjur, de flesta fiskrätter, vitt kött, risotto och ost, inte minst pecorino och buffel-mozarella.

 

spumante brutFalanghina del Sannio Spumante di Qualità Brut
Ett härligt friskt och smakrikt spumante.
Passar till som aperitif och till antipasto, skaldjur, lättare fiskrätter, vitt kött och ost med friska, syrliga smaker.

Algianico är en druva med mörkrött skal som håller mycket hög kvalitet. Den ger stora skördar och är motståndskraftig mot mjöldagg. Vinerna blir smakrika med fin syra och tydliga tanniner. Vi drog paralleller till Piemontes Barolo, som görs på tanninrika druvan nebbiolo. Och mycket riktigt kallas algianico för söderns Barolo – ett fint betyg! Algianico passar till rejäla kötträtter med gräddiga såser, rött kött på grillen, till grytor, vilt och till lagrade ostar.

 BESTÄLL ALGIANICO FRÅN 2GODA PÅ SYSTEMBOLAGET

aglianico1Aglianico Sannio
Rött fylligt, kryddigt vin med fin balans mellan syra och tanniner.  
Passar till rätter av rött kött och vilt på grillen, ugnsstekt eller i grytor samt vällagrade ostar

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

Mer i denna kategori: « 2Goda och vår verklighet

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av oss, Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder kvalitetsviner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vin- bonden är viktigt i vårt arbete, liksom att hitta viner som tilltalar både dem söker ett gott vin till måltiden och dem som vill förkovra sig i dofter och smaker. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om Italiens härliga vinvärld.

2GODA VINBREV

Utvalda viner

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer