2Goda Vin & Bryggeri

Vad är ett ekologiskt vin?

 • 7 mar 2016

Att producera ekologiskt vin handlar i grunden om att hitta tillbaka till den balans som fanns mellan vinmakare och jorden han odlar på innan vi började använda kemiska hjälpmedel. Begreppet ekologiskt vin är dock lite snårigt.

En förklaring till att det är snårigt att reda ut vad som gör ett vin ekologiskt är att kraven för att kunna kalla vinet ekologiskt ändras med jämna mellanrum. Detta är något gott eftersom det beror på en ständig utveckling och förbättring för att möta kundernas krav och för att värna miljö och människa. 

Ekologiskt, biologiskt, organiskt?

Viktigt att klargöra först är terminologin: ekologiskt, organiskt och biologiskt vin är samma sak. Ekologiskt kommer från svenskan, organiskt från engelskans ”organic” och biologiskt från franskans ”biologique”. Utöver dessa tre termer hör vi också biodynamiskt odlat vin och naturvin, vilka är egna definitioner med lite andra krav och metoder, även om gruntanken är densamma.

Certifiering av ekologiska viner

Vi träffar många vinbönder som berättar att de redan odlar ekologiskt eftersom de odlar enligt traditionella metoder, såsom de i släkten alltid har gjort. Säljer deras viner bra ser de ingen mening med att lägga tid och pengar på certifiering och märkning. Efterfrågan på ekologiskt vin ökar dock stadigt och kommer säkert leda till att vi ser fler och fler ekologiskt märkta viner framöver.

För att ett vin ska klassas som ekologiskt i handeln krävs en kontroll av odling och tillverkning av en oberoende organisation, därefter sker en certifieringen som säkerställer att vinet uppfyller EU:s krav för ekologisk odling och tillverkning och slutligen kan vinet få en märkning. Det finns flera godkända märkningar inom EU, exempelvis EU-lövet som är EU:s egen märkning, franska Ecocert och svenska KRAV.

Krav på odlingen av ekologiskt vin

För att en vinbonde ska kunna certifiera sin odling som ekologisk krävs att druvorna odlas utan:

 • konstgödsel.
 • kemisk ogräsbekämpning.
 • kemiska växtskyddsmedel som är systemiska, dvs medel som tränger in och sprids i växten.

Vinbönder som väljer att plocka bort dessa tre metoder från sin odling väljer olika sätt att arbeta på i stället, anpassat efter storlek på vingården, både i hektar och antal anställda. Vissa byter ut konstgödsel och köper naturgödsel, andra köper inget gödsel alls utan plöjer i stället ner ogräs, klöver och dyl och använder som gödning. Vissa låter ogräset växa, andra lukar för hand eller med maskin.  

Att skydda rankorna och vindruvorna från sjukdomar och skadedjur är mycket viktigt för vinbonden. Vid ekologisk odling blir plantorna ofta mer motståndskraftiga mot skadedjur och sjukdomar, men helt skyddade är de inte. Ett medel som är tillåtet för den ekologiska vinbonden, i begränsade mängder, är Bordeauxvätska, en blandning av kopparsulfat, vatten och släckt kalk. Bordeauxvätska tränger inte in i växten utan lägger sig utanpå växtdelarna.  

Krav på tillverkningen av ekologiskt vin

Tidigare räckte det med att druvorna i vinet var godkänt för ekologisk odling för att en flaska vin skulle kunna märkas ekologisk. Sedan 2012 finns regler även för själva vinframställningen (EU-förordning 203/2012). Systembolaget sammanfattar de övergripande reglerna i förordningen så här: ”Reglerna säger att man vid framställning av ett ekologiskt vin inte får använda lika många tillsatser och processhjälpmedel som vid en konventionell vinproduktion (45 ämnen är tillåtna jämfört med 63). Gränsen för hur mycket svaveldioxid (används som konserveringsmedel) som får tillsättas är också lägre: 100 mg istället för 150 mg för rött vin, och 150 mg i vitt och rosévin jämfört med 200 mg i konventionella viner.”

Det kommer säkert finnas anledning att återkomma till begreppet ekologiskt vin eftersom reglerna ändras kontinuerligt, liksom vinböndernas olika metoder för att möta nya krav.

LÄS MER!
Vad är naturvin?
Rosor i vinodling
Debatt om ekologiska viner
 

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av oss, Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder kvalitetsviner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vin- bonden är viktigt i vårt arbete, liksom att hitta viner som tilltalar både dem söker ett gott vin till måltiden och dem som vill förkovra sig i dofter och smaker. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om Italiens härliga vinvärld.

2GODA VINBREV

Utvalda viner

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.