2Goda Vin & Bryggeri

Arneis – vin på frammarsch!

 • 20 jun 2018

Arneis är namnet både på en grön druva och på de viner som tillverkas av druvan. Arneis odlas i Piemonte i norra Italien och ger fruktiga, torra viner med mycket karaktär. Gott, helt enkelt! 

Länge var Arneis en anonym druva som främst användes för att komplettera Nebbiolo, den ädla blå druvan traditionellt odlad i Piemonte och basen för regionens kända röda viner. Idag vinner dock vita viner producerade helt och håller av Arneis både mark och popularitet. Hos 2Goda är Poderi Vaiot Roreo Arneis en storsäljare och ett mycket uppskattat vin på alla våra vinprovningar. Låt oss titta lite närmare på denna inte helt kända druva.

Svårodlad druva

Arneis betyder på lokal dialekt ”svår och krävande person” eller mer vardagligt ”en liten rackare”. Druvan har fått namnet just för att den anses svårodlad och krävande för vinbonden. En historisk förklaring till druvans besvärlighet är att den från början odlades på sämre jordar. Den för regionen så viktiga Nebbiolodruvan tilläts växa på den bördigaste och mest lättillgängliga marken medan Arneis planterades på mindre idealiska jordar där både druvan och bonden fick jobba hårt för god skörd. Ett tag var Arneis otacksamma uppgift att locka till sig fåglar så att de inte skulle gå på Nebbiolodruvorna. Idag har förhållandena ändrats men Arneis anses fortfarande vara en svårodlad ”liten rackare”.

Arneis står på egna ben

Arneis odlas främst i den del av Piemonte som kallas Roero, i nordöstra delen av provinsen Cuneo. Distriktet kännetecknas av mjuka kullar, skog och sandiga jordar. Området är betagande vackert, ett besök här ger mersmak! Från början odlades Arneis inte ens i huvudsak för att göra vin av utan för att locka bort fåglar från Nebbiolodruvans rankor. Lite Arneis tillsattes dock till viner av Nebbiolo för att mjuka upp smaken och mildra effekten av den röda druvans tanniner.

Så kom trenden att tillverka röda viner i Piemonte med 100 % Nebbiolo och intresset för att odla Arneis försvann nästan helt på 70-talet. Om det inte vore för några få producenter som envist behöll druvan i sin odling hade den helt utplånats från vinkartan. Under 90-talet ökade plötsligt intresset för Arneis och för viner tillverkade helt och hållet av denna gröna druva. De fruktiga, karaktärsfulla och mycket njutbara Arneisvinerna ökar nu stadigt i popularitet!

Köp Roero Arneis hos 2Goda Vin & BryggeriPoderi Vaiot Roero Arneis Franco

Vårt Poderi Vaiot Roero Arneis från bröderna Daniele och Walter Casetta är ett mjukt och fylligt vitt vin med härlig, frisk karaktär. De välbalanserade smakerna dröjer sig kvar länge i munnen. Den nya årgången 2016 har fått namnet Franco för att hedra brödernas pappa Franco Casetta som grundande vingården och som lämnat ett fint arv av riktigt hantverkskunnande efter sig. Roero Arneis Franco dricks med välbehag till rätter av fisk, skaldjur och lättare rätter av ljust kött. 
Läs mer&beställ:  Poderi Vaiot Roero Arneis DOCG Franco

Sex flaskor i varje låda 

Vi säljer våra viner i lådor om sex flaskor. Det är det enda sättet för en aktör i vår storlek att få logistiken att fungera. Våra kunder väljer både att köpa hela lådor till sig själv, särskilt när de redan uppskattar vinerna och vet vilken kvalitet de håller. Andra börjar med att köpa en låda och dela med släkt och vänner för att lära känna vinerna innan de väljer en hel låda.

TVEKA ALDRIG att mejla oss om ni har frågor kring våra viner, vad de passar till eller annat som rör vin, smaker och livets goda:

LÄS OCKSÅ!
Franco Casetta i Roero 

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent och kommunikatör
och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

Exklusiv blandlåda

Castel Sallegg Exklusiv blandlåda samlar våra favoriter från greve von Kuenburgs slott Castel Sallegg i Alto Adige. Till en festlig måltid och till ingredienser som är värda det där extra i glasen har ni hittat vad ni söker. Pris: 1008 kronor

LÄS MER OCH BESTÄLL
Castel Sallegg Exklusiv

Blandlåda exklusiv Castel Sallegg Pinot Nero Lagrein Moscato Giallo

Beställ vin!

Vinerna som 2Goda importerar finns i Systembolagets beställningssortiment. Har du aldrig beställt vin på det viset - vilket är väldigt enkelt - berättar vi i den här YouTube-filmen! 

Hur du beställer vin hos 2Goda!

Blandlåda Piemonte

Måltiden är komplett med Il Casetta Superiore! Vita vinet ROERO ARNEIS till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA till pastan eller lättare kötträtter och ROERO till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda! Pris: 918 kronor

 

LÄS MER OCH BESTÄLL
Il Casetta Superiore

Blandad låda Casetta Superiore 1

Utvalda viner

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder viner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vinbonden är viktigt för oss, liksom att hitta viner som tilltalar både dem som vill förkovra sig i doft och smak och dem som helt enkelt söker ett gott vin till god mat. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om vin, resor och livets goda.