2Goda Vin & Bryggeri

Anrika Castel di Pugna

 • 15 jan 2016

Den toskanska vingården Castel di Pugna är en fascinerande blandning av dramatisk historia, högklassiga anor, rogivande atmosfär och ett modernt vinmakeri med stora ambitioner.

Vi besöker Castel di Pugna, strax utanför Siena, första gången oanmälda en julieftermiddag när vingården tycks sova djupt i den dallrande hettan. Utsikterna om att få träffa ägaren och bekanta oss med vinerna som vi fått oss så varmt rekommenderade börjar se dåliga ut när en stilig ung man öppnar porten och önskar oss välkomna som om vi var väntade. En två timmar lång, helt spontan visning av egendomen och avsmakning av vinerna ligger framför oss. Som så många gånger förr slås jag av denna nästan barnsliga stolthet över platsen, familjen, vinerna och historien som italienska vinbönder utstrålar.

Historien får liv

Från Castel di Pugna blickar vi ut över det kuperade landskap. Vi får veta att vi befinner oss på den högsta höjden söder om Siena. Från just denna punkt har vakter under medeltidens strider och konflikter spanat efter ankommande fiender och varit de första att varna för hotande fara.

Casteldipugna5

Det strategiska läget till trots har slottet inte alltid gått att skydda. Castel di Pugna, döpt efter den omgivande dalen Val di Pugna, brändes ner totalt i slaget vid Montaperti mellan Siena och Florens år 1260. Endast grunden gick att rädda. Snart byggdes slottet upp igen och vilar idag på samma grund som på 1000-talet. Vinkällaren under huset är den ursprungliga och rymmer förutom smala, slitna stentrappor och små ovala rum, med naturlig optimal svalka för vinlagring, en helt autentisk liten fängelsecell. Vilka straff som har avtjänats där förtäljer inte historien. Dåligt vinsinne kanske?

Toppmodern vinproduktion

Vår ciceron är den yngsta generationen vinmakare på Castel Di Pugna, Emanuele Fumi Cambi Gado. Ansvaret för driften av gården har hans pappa, greve Luigi Alberto, som i sin tur går i sin fars, greve Carlo Albertos, fotstpår och så vidare över 1 000 år tillbaka i tiden. Här finns en djup kärlek till vinmakeriet som bygger på kunskap, erfarenhet och tradition; och idag även på viljan att utveckla och förnya. Castel di Pugnas produktionsanläggning är helt ny och snyggt införlivad i den historiska miljön. 

Vinodlingen breder ut sig över 14 hektar soldränkta slänter och består till mesta delen av Toscanas stora druva Sangiovese. Av dessa producerar Castel di Pugna utsökta Chiantiviner och ett spännnade Super Tuscan. 2Goda Vin & Bryggeri erbjuder detta Castelpugna I.G.T. Super Tuscan till sina restaurangkunder, i Systembolagets sortiment finns i nuläget inga viner från Castel di Pugna.

LÄS MER!
Toscana tämjer Sangiovese
Super Tuscan - supertoscanare

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri. 

Beställ vin!

Vinerna som 2Goda importerar finns i Systembolagets beställningssortiment. Har du aldrig beställt vin på det viset - vilket är väldigt enkelt - berättar vi i den här YouTube-filmen! 

Hur du beställer vin hos 2Goda!

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av oss, Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder kvalitetsviner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vin- bonden är viktigt i vårt arbete, liksom att hitta viner som tilltalar både dem söker ett gott vin till måltiden och dem som vill förkovra sig i dofter och smaker. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om Italiens härliga vinvärld.

2GODA VINBREV

Utvalda viner

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer