2Goda Vin & Bryggeri

Fattoria Valacchi i Toscana

 • 13 feb 2018
Fattoria Valacchi i Toscana Foto: Kaneos Media

Med känsla för smak, form och gott företagande driver Stefania och Irene, mor och dotter, vackra Fattoria Valacchi mittemellan Florens och Siena. Här odlas vin, oliver, olika grödor och här drivs ett inbjudande agriturismo.

Foton: Kaneos Media
Fatttoria Valacchis läge är idealiskt såväl för oss som vill vistas där som för odling av vin och oliver. Gården ligger i Chiantidistriktet, Toscanas stolta vinområde med sju olika zoner för vinodling. Fatttoria Valacchi har 58 hektar odlingsmark sluttande mot sydväst. 12 hektar används till vinrankor av sorter typiska för Chianti, först och främst blå druvan sangiovese men också canaiolo och colorino samt gröna druvorna malvasia och trebbiano. På senare år har Stefania och Irene också börjat odla Cabernet Sauvignon och Syrah i den mineralrika lerjorden.

Fantastiska viner – läckra etiketter

En bonus med bra viner tillverkade i Chianti är att de gifter sig utmärkt med det toscanska köket. Charkuterier, smakrika, kraftigare pastarätter, rätter på kyckling kalv och fläsk, men även rött kött – det finns alltid ett Chianti som passar.

Att köpa vin efter hur etiketten på flaskan ser ut kanske inte räknas som den stora vinkännarens främsta kännetecken. Men, om vi redan har konstaterat att vinerna hos Fattoria Valacchi är superba då kan vi väl få gotta oss åt att etiketterna är riktigt snygga? Stefania och Irene designar sina etiketter med känsla för smak och form och för att ge en känsla av vad som finns i flaskan. De två viner som finns i 2Goda Vin & Bryggeris sortiment är Fattoria Valacchi Chinati DOCG och Chianti Gelso Riserva.

chianti valacchi sm

fattoriavalacchi gelso riserva

Agriturismo med matlagningskurs

Som många vinbönder i Italien idag drygar Fattoria Valacchi ut verksamheten med att bjuda in till agriturismo, bo på vingård. 7 lägenheter med gemensam pool finns att tillgå med vidunderlig utsikt över det öppna toskanska landskapet. Här får vi ta del av vinböndernas vardag och prova gårdens viner, grappa, olivolja och det heliga desservinet Vin Sato. Vill man går det att boka en matlagningskurs och lära sig om smaker, mat och vin från regionen.

Veanda Fattoria Valacchi

Alle Fattora Valacchi

LÄS MER!
Här hittar du länkar:
Vingården: Fattoria Valacchi
Agriturismo: Al Gelso Bianco

Relaterade artiklar hos 2Goda Vin & Bryggeri
Toscana tämjer Sangiovese
En lisa för själen
Vad betyder DOCG och DOC

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

Beställ vin!

Vinerna som 2Goda importerar finns i Systembolagets beställningssortiment. Har du aldrig beställt vin på det viset - vilket är väldigt enkelt - berättar vi i den här YouTube-filmen! 

Hur du beställer vin hos 2Goda!

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av oss, Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder kvalitetsviner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vin- bonden är viktigt i vårt arbete, liksom att hitta viner som tilltalar både dem söker ett gott vin till måltiden och dem som vill förkovra sig i dofter och smaker. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om Italiens härliga vinvärld.

2GODA VINBREV

Utvalda viner

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer