2Goda Vin & Bryggeri

Corte Rugolin i Valpolicella

 • 19 mar 2018

I hjärtat av vinprovinsen Valpolicella i Veneto ligger Corte Rugolin, tidigare en bondgård med anor från 1600-talet. Idag är Corte Rugolin en blomstrande vingård sedan tre generationer tillbaka − tvillingarna Elena och Federico driver arvet efter farfar Giuseppe och pappa Bruno vidare med en mix av tradition och smart nytänk för att behålla själen och säkra businessen.

När vi är på besök hos Corte Rugolin är en av mina första frågor till Elena om det har varit svårt att ta över vingården efter pappa Bruno? Lägger han sig i verksamheten fortfarande, undrar jag? Elena ler och pekar ut på gårdsplanen:

− Ser du en liten keps som sticker upp där borta bakom buskarna, vid husväggen? Det är pappa som sitter där. Det gör han varje dag. Och om en liten stund är klockan elva och då kommer hans bror köra in på gårdsplanen. Sen sitter de där båda två och skvallrar och pratar om hur det var bättre och mindre komplicerat förr.

Mycket riktigt, när klockan slår elva kommer en bil susande förbi utanför kontoret med en tlll kepsprydd äldre herre i. Elena berättar om pappans och farbroderns ständiga närvaro med mycket kärlek och värme i rösten men det går att läsa mellan raderna att det inte alltid är raka spåret fram.

Corte Rugolin pappa Bruno

Han syns inte här pappa Bruno, men sitter där bak i skydd av buskarna.

Corte Rugolin en modern gammal vingård

Corte Rugolins logga består av två "r" uppochner och mittemot varandra och symboliserar samarbetet tvillingarna Elena och Federico Rugolin emellan. De båda tog över verksamheten 1998.De tycker det är viktigt att arbeta med respekt för gårdens historia och för den erfarenhet som plöjts ner i jorden under åren. Samtidigt har de insett vikten av att modernisera och utveckla verksamheten samt driva en mer tydlig internationell business än vad pappan och farfadern nånsin brydde sig om. De satsar också helhjärtat på god arbetsmiljö och hållbara odling. Allt det där om är viktigt för oss på 2Goda när vi letar goda samarbetspartners!

Prova vin Corte Rugolin Valpolicella 2Goda

Två "r" mittemot och uppochner är Corte Rugolin logga.

Elena är sälj- och businessansvarig i och utanför Italien medan Federico driver odling och produktion. De ger ett mycket tajt intryck och verkar båda tycka att de sysslar med precis det de helst vill. Federico är enolog och agronom med ett stort intresse för och djup kunskap om jorden, odlingen, druvhanteringen, produktionen och förädlingen av vin. Han pratar passionerat och utan tecken på att han kommer sluta i första taget. Nedan är han i sluttampen på att gå igenom för Håkan hur torkning av druvor för tillverkning av amarone och recioto går till (läs mer: Amarone, Recioto och appassimento

Håkan och Federico kollar torkning av amarone

Valpolicella Classico, Amarone och recioto hos 2Goda!

Den 21 mars lanserar 2Goda sina första viner från Corte Rugolin i Systembolagets beställningssortiment. Det var svårt att välja för alla viner är riktigt bra, så det kmmer fler med tiden. Just nu är det en Valpolicella Classico som heter Rugolin, en Amarone och det fantastiska söta recioto, som faktiskt är en riktig upplevelse att dricka. (läs mer: Amarone, Recioto och appassimento).

Valpolicella Corte Rugolin

Du hittar alla våra viner under fliken BESTÄLL VIN eller mer specificerat under Röda viner, Vita viner, Mouserande viner och Söta viner.

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri

Beställ vin!

Vinerna som 2Goda importerar finns i Systembolagets beställningssortiment. Har du aldrig beställt vin på det viset - vilket är väldigt enkelt - berättar vi i den här YouTube-filmen! 

Hur du beställer vin hos 2Goda!

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av oss, Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder kvalitetsviner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vin- bonden är viktigt i vårt arbete, liksom att hitta viner som tilltalar både dem söker ett gott vin till måltiden och dem som vill förkovra sig i dofter och smaker. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om Italiens härliga vinvärld.

2GODA VINBREV

Utvalda viner

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer