2Goda Vin & Bryggeri

Franco Casetta i Roero

 • 17 maj 2016
Bröderna Casetta, Walter (tv) och Daniele, driver vidare pappa Francos vingård. Bröderna Casetta, Walter (tv) och Daniele, driver vidare pappa Francos vingård.

Vingården, L'azienda Franco Casetta, grundades 1965 i vindistriktet Roero av just Franco Casetta, en passionerad vinbonde. Det fanns redan då en lång och stolt tradition av att odla vin i släkten Casetta.

Francos mål var att föra erfarenhet och kunskap vidare genom att odla vin på traditionellt vis i harmoni med de förutsättningar som platsen och naturen bjuder på. Idag driver hans två söner, Walter och Daniele, gården vidare i samma genuina anda men med ett tydligt fokus på utveckling. Deras mål är att varje år bjuda vinkonsumenten på något nytt och spännande. 

Vi besöker Franco Casettas gård en varm julidag och slås genast av Walter och Danieles öppna och trevliga bemötande och stora vilja att berätta om sin odling och tillverkning. Kanske tiden på året hjälper till en del, hade vi kommit mitt i skörden skulle tempot vara ett helt annat och vår närvaro inte lika lätthanterad. Gården ligger i den lilla byn Laione i nordöstra hörnet av Cuenoprovinsen i Piemonte. Det vidsträckta, böljande landskapet är hisnande vackert och präglas av bördiga kullar som tillsammans bildar ett vinområde kallat Roero.  

Nebbiolo, Barbera och Arneis 

Bröderna Casetta odlar vin på en yta av 7 hektar, belägna såväl norr som söder om floden Tanaro. Vintillverkningen är relativt liten men resulterar i intressanta kvalietstviner där hantverket och den stolta odlingstraditionen präglar smak och karaktär. En stor passion för vin går heller inte att ta miste på hos de båda bröderna.  

Druvorna som dominerar på kullarna runtom L'azienda Casetta är Nebbiolo, Arneis och Barbera, alla karakteristiska för Piemontes vindistrikt. Namnen på de två första ger liv åt vinerna om man ser till deras betydelse: Nebbiolo anses komma från italienskans "nebbia" som betyder dimma. Under skördetiden på hösten lägger sig ofta en djup, beslöjande dimma över Roeros kullar och vinodlingar som alla vinbönder i trakten har en relation till. Arneis betyder på lokal dialekt "svår och krävande person" och passar på en druva som anses vara just svår och krävande att odla. Dock blir belöningen i dessa fantastiskt fina vita viner tillräckligt stor för att vinbönderna ska orka tampas med bråkstaken Arneis.  

5 pärlor från Roero

Efternamnet Casetta är välkänt och mycket vanligt i Roero, vilket gjorde att Walter och Daniele sökte ett varumärke som skulle särskilja och samla ihop gårdens bästa och för Roero mest karakteristiska viner. Resultatet blev varumärket Poderi Vaiot, ett namn hämtat ur traktens historia, under vilket vi hittar vingårdens 5 pärlor: Roero Arneis, Roero, Nebbiolo d'Alba, Barbera d'Alba och Val del Moro Spumante Arneis. I 2Goda Vin & Bryggeris sortiment hittar du flera av dessa fina viner.

LÄS MER!
Nebbiolo – Piemontes ädla druva
Arneis – vin på frammarsch
Underbara Neive
Barbera – pastans och folkets vin

 Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

Mer i denna kategori: Anrika Castel di Pugna »

Beställ vin!

Vinerna som 2Goda importerar finns i Systembolagets beställningssortiment. Har du aldrig beställt vin på det viset - vilket är väldigt enkelt - berättar vi i den här YouTube-filmen! 

Hur du beställer vin hos 2Goda!

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av oss, Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder kvalitetsviner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vin- bonden är viktigt i vårt arbete, liksom att hitta viner som tilltalar både dem söker ett gott vin till måltiden och dem som vill förkovra sig i dofter och smaker. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om Italiens härliga vinvärld.

2GODA VINBREV

Utvalda viner

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer