Corte Normanna

När vi söker samarbetspartners i Italiens vinvärld är vinbondens inställning till odlingen viktig. Arbetet ska ske med fokus på ekologisk hållbarhet. I Beneventodistriktet i Kampanien satsas det mycket på en gammal, ekologisk metod som vi här hemma kallar grönsgödsling. Det innebär att marken i odlingen täcks av olika grödor som har positiva effekter på odlingen. Ofta handlar det om en blandning av grödor där sorterna har olika utmärkande fördelar. Det kan vara en kvävefixerande ört, en sort med kraftiga rötter som luckrar jorden och en nektargivande sort som lockar pollinerande insekter. Under säsongen klipps gröngödslingen och får ligga kvar på marken som ett energigivande täcke.

 

Vinodling med fokus på hållbarhet

I Benevento odlar och producerar Corte Normann sina viner i regionens mest kända distrikt Sannio. Här använder vinbönderna bondbönor, ’fave’ på italienska, som gröngödsling. De sprider helt enkelt ut bönor i hela odlingen och låter rankorna bada i bondbönor. Böna är en baljväxt och baljväxter är kvävefixerande vilket innebär att de tar upp kväve ur luften och binder den i jorden. Mumma för allt som växer.

 

Falanghina och Aglianico

Kampaniens egna druvor är gröna falanghina och röda aglianico, två mycket angenäma bekantskaper.

 

Falanghina ger smakrika vita viner med inbjudande doft av päron, aprikos och ibland även banan. Smaken är balanserad, torr, frisk och ganska mjuk med en härlig syra. Falanghina är fantastiskt gott till det mesta från havet, till ljust kött och ost, inte minst pecorino. I Kampanien säger man också att detta är det absolut bästa vinet till en riktigt fin buffelmozarella.

 

Algianico är en druva med mörkrött skal som håller mycket hög kvalitet. Den ger stora skördar och är motståndskraftig mot mjöldagg. Vinerna blir smakrika med fin syra och tydliga tanniner. Det är lätt att dra paralleller till Piemontes Barolo, som görs på tanninrika druvan nebbiolo. Och algianico kallas faktiskt för söderns Algianico passar till rejäla kötträtter med gräddiga såser, rött kött på grillen, till grytor, vilt och till lagrade ostar.

Katarina Kihlberg är skribent & trädgårdsingenjör och en av delägarna i 2Goda.