Tenuta di Angoris

I vindistriktet Friuli i Italiens nordöstra hörn bidrar närheten  alperna i norr och Adriatiska havet i söder till ett fuktigt och något kyligare klimat. Här frodas Tenuta di Angoris vinodlingar med rötter så långt tillbaka som 1648.

 

Vid 30-åriga krigets slut skänkte Ferdinand III, tysk-romersk kejsare, 300 bördiga fält åt en signore Locatello Locatelli, som tack för hans föredömliga insatser i kriget. Området där fälten låg kallades Langoris vilket inspirerade till namnet Angoris. I slutet av 1600-talet uppfördes Villa Locatelli på ägorna, en tjusig herrgårdsbyggnad som har varit centrum för vingården sedan dess. Här har det Habsburgska rikets kungligheter bott och roat sig genom historien medan vinfälten stadigt fortsatt breda ut sig mellan fridfulla skogar och djupgröna kullar.

 

Tenuta di Angoris odlar kvalitetsvin

Angoris ägs idag av Claudia Locatelli med familj, lustigt nog en helt annan Locatellisläkt än den ursprungliga. Gårdens druvor växer i 130 hektar ypperlig odlingsjord som sträcker sig över tre av Friulis bästa områden för produktion av kvalitetsviner: DOC Collio, DOC Friluli Colli Orientali och DOC Friuli Isonzo.

 

Vinbönderna i dessa områden pratar lyriskt om hur platsen erbjuder de bästa tänkbara förutsättningar för gott vin: den mineralrika, luftiga slätten, soldränkta, bördiga kullar, skyddande alper och det fuktigivande, svalkande Adriatiska havet.

 

Angoris och Villa Locatelli

På Angoris vinfält odlas gröna druvor som Chardonnay, Sauvignon Blanc, Friulano och Pinot Grigio samt blå druvor som Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Refosco dal Peduncolo Rosso. Vinerna delas in i två huvudsortiment med hänsyn till vilka av de tre områdena druvorna växer på.

 

Det ena sortimentet heter helt enkelt Angoris och samlar de viner som växer i de mer kalkrika områdena på de leriga sluttningarna DOC Collio och DOC Friuli Colli Orientali. Angorisvinerna är smakrika, eleganta och mer komplexa än sitt systersortiment. De är goda att dricka nu men kan gärna få utveckla sin smak i upp till tio år.

 

Det andra sortimentet är döpt efterherrgården Villa Locatelli och samlar vinerna som växer i DOC Friluli Isonzo, ett område på slätten med mindre kalkrika och mer järnhaltiga och lättare jordar. Av druvorna skördade här produceras friska och aromatiska, lite enklare viner, med tydlig druvkaraktär.

 

Jorden vinrankorna på slätterna växer i är rödaktig tack vare järnhalten medan den kalkrika lerjorden på sluttningarna är grå. Etiketterna på Villa Locatelli-serien har alla samma grafiska profil med zickzackmönster medan Angorisvinerna har en mer elegant, ren design.

Katarina Kihlberg är skribent & trädgårdsingenjör och en av delägarna i 2Goda.