Franco Casetta

Vingården, L’azienda Franco Casetta, grundades 1965 i vindistriktet Roero av just Franco Casetta, en passionerad vinbonde. Det fanns redan då en lång och stolt tradition av att odla vin i släkten Casetta.

 

Francos mål var att föra erfarenhet och kunskap vidare genom att odla vin på traditionellt vis i harmoni med de förutsättningar som platsen och naturen bjuder på. Idag driver hans två söner, Walter och Daniele, gården vidare i samma genuina anda men med ett tydligt fokus på utveckling. Deras mål är att varje år bjuda vinkonsumenten på något nytt och spännande.

 

Odlar vin i ett världsarv

Bröderna Casetta odlar vin på en yta av 7 hektar, belägna såväl norr som söder om floden Tanaro. Vintillverkningen är relativt liten men resulterar i intressanta kvalietstviner där hantverket och den stolta odlingstraditionen präglar smak och karaktär. En stor passion för vin går heller inte att ta miste på hos de båda bröderna.

 

Vingårdens odlingar sträcker sig över både Le Langhe och Roero, två områden i Piemonte som har fått världsarvsstatus av UNESCO. Utmärkelsen vill lyfta kvaliteten och stoltheten hos vinproducenterna i området och peka på hur viktiga de är för historien och bevarandet av regionens speciella karaktär.

 

Vi säljer våra favoriter

Ett säkert sätt att göra försäljning riktigt rolig är att erbjuda sina egna favoriter. Vi hade Walter och Daniele som våra favoritproducenter av vin långt innan vi började importera vin och sälja själva. Deras viner har länge funnits att köpa på krogar i Danmark men i Sverige är 2Goda Vin & Bryggeri först ut och vi säljer till både restauranger och privatpersoner. Bland de tre röda vinerna finns Piemontes egen husdruva nebbiolo i två av sorterna och barbera i den tredje.

 

  1. Barbaresco har kallats ett av världens läckraste viner. Vi håller med. Fylligt och rikt på smaker skapar det en fin och välbalanserad måltid tillsammans med smakrika kötträtter, gärna lamm, och till rätter med fylliga, feta såser. Barbaresco produceras till 100 % på druvan nebbiolo och är jättegod till vällagrade hårdostar, något som långt ifrån alla röda viner klarar av.
  2. Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i  Roero ’Pierin’, ett väl utvecklat och  sammansatt vin med tydliga tanniner och en lång, angenäm smak. En fin, komplex karaktär gör att Roero ’Pierin’ passar till de flesta kötträtter. Vinet är producerat till 100 på nebbiolodruvan . Vi har länge haft Roero Pierin som ett av våra absoluta favoriter bland fylliga röda viner.
  3. I sitt Barbera d’Alba fångar bröderna Casetta verkligen upp vingårdens egenhet och personlighet.  Barbera d’alba ’Lupestre’ är medelfylligt och välbalanserad som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt mellanlagrade ostar.

Piemontes vita druva 

Vita druvan Arneis odlas främst i den del av Piemonte som kallas Roero, i nordöstra delen av provinsen Cuneo. Distriktet kännetecknas av mjuka kullar, skog och sandiga jordar. Området är betagande vackert, ett besök här ger mersmak! Från början odlades Arneis inte ens i huvudsak för att göra vin av utan för att locka bort fåglar från Nebbiolodruvans rankor. Lite Arneis tillsattes dock till viner av Nebbiolo för att mjuka upp smaken och mildra effekten av den röda druvans tanniner.

 

Så kom trenden att tillverka röda viner i Piemonte med 100 % Nebbiolo och intresset för att odla Arneis försvann nästan helt på 70-talet. Om det inte vore för några få producenter som envist behöll druvan i sin odling hade den helt utplånats från vinkartan. Under 90-talet ökade plötsligt intresset för Arneis och för viner tillverkade helt och hållet av denna gröna druva. De fruktiga, karaktärsfulla och mycket njutbara Arneisvinerna ökar nu stadigt i popularitet.

 

Vårt Roero Arneis ’Franco’ är fylligt, friskt och smakrikt vitt vin som bjuder på en krispig syra.

Katarina Kihlberg är skribent & trädgårdsingenjör och en av delägarna i 2Goda.